Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Hondenverzekering? 40 redenen om je hond wel of niet te verzekeren

Er zijn veel voors en tegens als het gaat om het afsluiten van een hondenverzekering.

Wat zijn de redenen om te overwegen je hond te verzekeren tegen hoge medische kosten? En wat zijn de redenen om te overwegen het toch vooral niet te doen. In deze blog alle voor- en nadelen van een hondenverzekering. Zodat je weloverwogen een keuze kunt maken om je hond wel of niet te verzekeren.

20 redenen om wel een hondenverzekering af te sluiten
  • Hond verzekeren: Je wilt zekerheid
    Je wilt zeker weten dat als er iets met je hond gebeurt, je hond de zorg krijgt die hij nodig heeft. Stel je voor dat je hond een ongeluk krijgt of er is andere spoedeisende hulp nodig, dan wil je in nood direct naar de dierarts kunnen en niet voorafgaand aan een spoedoperatie nog in gesprek over de kosten. Een hondenverzekering zorgt voor zekerheid.
  • Je hebt het geld niet om in één keer te betalen
    Iedere hond kan helaas ziek en zelfs chronisch ziek worden of een ongeluk krijgen. De kosten van een behandeling kunnen dan flink oplopen. Bedragen tussen de 2000 en 5000 euro zijn heel gangbaar. Als je eigen spaarpot niet groot genoeg is om dure behandelingen te betalen, dan is een hondenverzekering een uitkomst om je hond als het nodig is toch die dure zorg te kunnen bieden.
  • Een hondenverzekering heb je al voor een klein bedrag per maand
    Voor een bedrag tussen de 10 a 30 euro per maand heb je al een verzekering voor je hond. Die kosten zijn te overzien, zeker als je ze afzet tegen het bedrag wat je in één keer zou moeten betalen. Als je uitgaat van de gemiddelde levensduur van 10 jaar en je betaalt 10 jaar lang maandelijks 20 euro, dan kost je dat in totaal 2400 euro. Bij één dure behandeling heb je die kosten van de hondenverzekering er al uit.
  • Zelf sparen voor zorg van je hond gaat veel te langzaam
    Je kunt er voor kiezen om in plaats van premie te betalen zelf het geld iedere maand in een spaarpotje te doen. Maar dat kost ontzettend veel tijd en het is waarschijnlijk niet genoeg. Om een voorbeeld te geven. Als je hond een allergie heeft die voor problemen zorgt of een zware operatie moet ondergaan, dan zijn bedragen tussen de 3000 en 4000 euro heel normaal. Als je 20 euro per maand opzij zet, dan heb je na twee jaar nog maar 480 euro in je spaarpot. Je kunt in financieel opzicht dus niet snel tippen aan de verzekeraar.
  • Je bewaart je spaargeld liever voor andere dingen
    Misschien heb je het geld wel, maar ben je niet van plan om je spaarcenten uit te geven aan hoge medische kosten. Je geeft je spaargeld liever uit aan de leuke dingen in het leven, dingen die je niet kunt verzekeren. Als je hond dringend kostbare medische hulp nodig heeft, heb jij je zaakjes gewoon geregeld.
  • Je houdt gewoon niet van risico’s
    De gemiddelde dekking van een hondenverzekering aan medische kosten ligt tussen de 2000 en 5000 euro per jaar. Waarom zou je het risico lopen om duizenden euro’s uit eigen zak te betalen als dat helemaal niet hoeft?
  • Je vindt het jouw verantwoordelijk om zorg te garanderen voor je hond
    Jij bent als baasje verantwoordelijk voor het geluk en het welzijn van je hond. Misschien heb je nu genoeg geld, maar of dat over vijf jaar ook nog zo is? Je hebt geen idee. Daarom vind je het gewoon een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de zorg voor je trouwste vriend.
  • Je hond is nog jong en de premie is daardoor lager
    Als puppy meteen je hond verzekeren, betekent dat de investeringskosten relatief laag zijn en je spreidt de kosten hopelijk over een lang en gelukkig hondenleven uit. Hoe ouder je hond, hoe hoger het risico op medische ingrepen. Als je je hond op latere leeftijd gaat verzekeren, betaal je daarom een hogere premie per maand. Daarom kan het een verstandige beslissing om direct een verzekering te nemen voor je nieuwe huisgenoot.
  • Geld mag geen rol spelen bij beslissingen over leven en dood
    Veel dierenartsen melden dat hondeneigenaren soms besluiten hun hond maar te laten inslapen omdat ze simpelweg het geld niet hebben om de hond nog te redden. Geld mag voor jou enkele geen rol spelen als het gaat om beslissingen over leven en dood. De gezondheid van je hond is niet iets waar je over wilt wikken en wegen, daarom koop je gemoedsrust met het afsluiten van een hondenverzekering.
  • Je vindt het gewoon fijn om kosten te spreiden
    Los van de vraag of je het geld voor dure ingrepen hebt of niet, je vindt het gewoon prettig om de kosten te spreiden voor mogelijk dure uitgaven. Misschien betaal je uiteindelijk net zo veel of misschien zelfs meer, maar je hebt in ieder geval niet de domper dat je én een ziek huisdier hebt en ook nog eens je complete spaarpot moet omkeren om alle medische zorg aan je hond te bieden die op dat moment nodig is.
  • Ook een hond mag meeprofiteren van de geavanceerde medische zorg
    Medisch is er steeds meer mogelijk van MRI-scans tot chemokuren. De nieuwe technologie stelt jou en je hond in staat om niet alleen langer in leven te blijven, maar ook om de kwaliteit van leven van je hond zo hoog mogelijk te houden. Dat is je wat waard.
  • De dierenarts is de laatste jaren steeds duurder
    Omdat de zorg voor mens en dier innoveert en steeds beter wordt, zijn betere en complexere behandelingen mogelijk. Ook voor je hond. De dierenarts heeft daarom geavanceerdere apparatuur in huis en moet constant up to date blijven van nieuwste medische ontwikkelingen. Dat vraagt van de dierenartsen ook een investering waar je als hondenbezitter gewild of ongewild aan meebetaalt.
  • De kans is altijd aanwezig dat je hoge kosten moet maken
    Zelfs al heb je een gezonde hond, zelfs al heb je een rashond van de beste fokker. Ook voor je hond zit een ongeluk in een klein hoekje. Je hond kan op welke manier dan ook gewond raken. Dat brengt afhankelijk van de ernst hoge kosten met zich mee. Je wilt niet de illusie hebben dat het jouw hond nooit zal overkomen en bent in ieder geval financieel voorbereid op het ergste.
  • Veel kosten zijn gedekt in de jonge jaren van je hond
    Vaccinaties, ontwormingskuren, in de eerste levensjaren van je hond breng je regelmatig een bezoekje aan de dierenarts. Veel verzekeringen vergoeden de kosten die je maakt in de eerste levensjaren. In die gevallen is de hondenverzekering die je hebt afgesloten al meteen rendabel. Bestudeer en vergelijk hiervoor wel de verschillende polissen als je hier zeker van wilt zijn. Want er zitten onderling veel verschillen in wat wel en niet vergoed wordt.
  • Je weet dat je hond ouder wordt en dat dat risico’s met zich meebrengt
    Niets in het leven is zeker, maar als je hond ouder wordt is de kans op chronische ziekten net als bij mensen een stuk hoger. Ook een hond kan diabetes krijgen en hoewel dat goed behandelbaar is zijn de kosten hoog en vanaf het moment van diagnose blijven de rekening komen. Door zo snel en vroeg mogelijk een huisdierenverzekering af te sluiten anticipeer je ook al op de oude dag van je hond en de mogelijke risico’s op extra kosten. Want op de oude dag wil je je hond zeker niet aan z’n lot overlaten.
  • Dat je misschien meer betaalt is ook een reden om blij te zijn
    Verzekeringen leveren niet altijd netto op wat ze gekost hebben. Het is dus niet altijd een simpele rekensom. Verzekeringen zijn er juist om ons zekerheid te bieden dat we het kunnen betalen als we echt hoge kosten moeten maken. Natuurlijk is het zo dat aan het eind van de rit blijkt dat je de verzekering meer hebt betaald aan premie dan je daadwerkelijk nodig had. Dit is het concept van iedere verzekering. Maar dat je geen gebruik hoeft te maken van de verzekering is ook een goed teken: je hond heeft een lang, gelukkig en gezond leven gehad zonder dure en vervelende medische ingrepen.
  • Je weet precies welke kosten wel en welke niet gedekt worden
    Iedere polis vermeldt wanneer er wel en wanneer er niet wordt uitgekeerd door een verzekeraar. Dat er ook kosten zijn die een verzekeraar niet of maar deels vergoed, is voor jou geheel duidelijk. Sterker nog, je kan er zelf voor kiezen om bepaalde dingen wel of niet onder de polis te laten vallen. Zo maak je zelf de beslissing hoeveel je per maand kwijt wilt zijn, wat je wel of niet wilt verzekeren.
  • Je hond is een volwaardig gezinslid en verdient het beste
    Een hond is voor veel mensen niet zomaar een hond. Het is een volwaardig lid van het gezin en veel mensen zien hun hond zelfs als hun kind. Als je vindt dat je hond het allerbeste verdient, dan neem je met een verzekering letterlijk het zekere voor het onzekere.
  • Je hebt meerdere honden en loopt dus meer risico
    Juist als je meerdere honden hebt, kan een investering in een verzekering verstandig zijn. Je loopt met meer honden simpelweg meer risico om tegen de hoge kosten van behandeling aan te lopen. Stel dat je drie honden hebt, dan lijken de kosten extreem hoog. Per jaar zou je dan 720 euro aan premie betalen, maar mocht één van je honden chronisch ziek worden of een ongeluk krijgen, dan is het die investering dubbel en dwars waard.
  • Niets zo vervelend als geldzorgen als je emotioneel bent
    Een hond die ziek is brengt emotioneel al genoeg teweeg. Je maakt je zorgen over je hond en daar wil je geen kopzorgen over gepeperde rekeningen bij hebben. Als je die zorgen bij voorbaat weg kunt nemen, scheelt dat een boel extra stress, zodat je je volledig op de gezondheid en het herstel van je dier kunt richten.

hondenverzekering wel of niet

20 redenen om GEEN hondenverzekering af te sluiten
  • Je vind het simpelweg te duur
    Iedere maand extra kosten voor je hond? Dat vind je gewoon te duur en kun je of wil je niet betalen.
  • Je hond is te oud om nu nog te verzekeren
    Een verzekering was misschien best interessant geweest, maar nu je hond al wat ouder is, loont het de moeite niet meer. De premies zijn namelijk een stuk hoger en je krijgt in sommige gevallen te maken met aanvullende voorwaarden als je nog wilt instappen met een oudere hond.
  • Je wilt geen maandelijkse kosten die misschien onnodig zijn
    Los van de kosten, je vraagt je af of het wel nodig is. Als je hond namelijk niets mankeert, waarom zou je dan maandelijks betalen voor iets wat je helemaal niet nodig hebt?
  • Met meerdere huisdieren is het onbetaalbaar
    Heb je niet één maar meerdere honden en misschien zelfs ook nog katten in huis, dan is het een flinke maandelijkse kostenpost om al je huisdieren te verzekeren. Als de kosten dusdanig hoog zijn dan schiet het principe van verzekeren om financiële risico’s z’n doel in jouw situatie misschien voorbij.
  • Je wilt gewoon niet alles in het leven verzekeren
    Het leven bestaat nou eenmaal uit risico’s en je betaalt je sowieso al een ongeluk aan alle verzekeringen die je hebt lopen. Soms moet je dingen ook maar gewoon op z’n beloop laten. Wie dan leeft, wie dan zorgt.
  • Je hebt voldoende geld om de rekening in één keer te betalen
    Je financiële situatie is gezond en je hebt een buffer op je spaarrekening waarmee je in geval van nood dure medische ingrepen voor je hond in één keer kunt betalen. Je vindt het daarom onnodig om een verzekering af te sluiten.
  • Ook verzekeringen voor je hond kennen een eigen risico
    Of je nu een verzekering hebt of niet, uiteindelijk moet je altijd je eigen portemonnee trekken. Veel hondenverzekeringen werken net als ziektekostenverzekeringen voor mensen met een eigen risico. Het gemiddelde eigen risico bij hondenverzekeringen ligt op zo’n 20% van de rekening. Maar wat het percentage eigen risico precies is, verschilt per verzekeraar.
  • De verzekering dekt niet alles, waardoor je schijnzekerheid koopt
    De ene kwaal wel, de andere niet. Het ene onderzoek wel, het andere niet. Net als bij reguliere ziektekostenverzekeringen zijn hondenverzekeringen niet volledig in het dekken van alle mogelijke medische risico’s, ingrepen en behandelingen. Castraties en sterilisaties moet je bij de meeste verzekeringen sowieso uit eigen zak betalen. Fysiotherapie, behandelingen in het buitenland, preventieve onderzoeken en gebitsbehandelingen zitten ook niet in de meeste standaardpakketten. Maar ook de behandeling van kanker is niet vanzelfsprekend gedekt. Als je pech hebt, ben je wel verzekerd, maar moet je alsnog voor veel kosten zelf opdraaien.
  • Als je echt alle risico’s wilt afdekken loopt het hoog in de papieren
    Wil je zo veel mogelijk zekerheid en ook ziektes als kanker onder de verzekeringsdekking, dan kun je je hond aanvullend verzekeren. Daar hangt een prijskaartje aan, waardoor je maandbedrag automatisch toeneemt en zelfs dan is er nog geen 100% dekking van alle kosten.
  • Jouw hond heeft rasgerelateerde risico’s
    Bepaalde hondenrassen hebben een verhoogde kans op aandoeningen aan bijvoorbeeld heupen of ellebogen. Als jij zo’n ras bezit, dan rekent de verzekeraar hogere premies en in veel gevallen dekt de verzekeraar veelvoorkomende medische klachten als heupdysplasie helemaal niet. Als dat verhoogde risico juist de reden is waarom je een verzekering overweegt, kan het ook meteen de reden zijn om die verzekering toch maar niet af te sluiten. De kosten voor risico’s verhaalt de verzekeraar namelijk op jou als klant of je draait er sowieso al zelf voor op.
  • De verzekeraar accepteert je hond niet
    Je hond kan geweigerd worden. Sommige verzekeraars weigeren honden vanaf een leeftijd van 8 jaar nog te verzekeren. Ook als er al sprake is van chronische klachten, kan de verzekeraar je hond niet accepteren. Je hebt geen zin in dat getouwtrek en gedoe.
  • Je hebt geen zin om je in alle kleine lettertjes te verdiepen
    Om de beste verzekering voor je hond af te sluiten is het geen overbodige luxe om je serieus te verdiepen in de verschillende aanbieders. Niet alleen geef je maandelijks geld uit gedurende langere tijd, je wilt ook weten wat er op het moment dat je aanspraak maakt op de verzekering wel of niet gedekt wordt. Je hebt er geen tijd voor of geen zin in om je daarin te verdiepen en lost het probleem wel op als het zich aandient.
  • Je weet niet welke verzekering je moet kiezen
    Wat is de beste hondenverzekering? Wat is belangrijk voor jou? Wat wil je eraan uitgeven? Zodra je op zoek gaat naar de verzekering die het beste aansluit bij jouw specifieke situatie beland je in een veelheid aan mogelijkheden. Die hoeveelheid mogelijkheden kan je overweldigen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet en uiteindelijk helemaal afziet van een keuze. In dat geval kan een vergelijker van hondenverzekering je helpen bij het maken van een keuze.
  • Een hondenverzekering is niet verplicht
    Als persoon is het verplicht in Nederland om een ziektekostenverzekering te hebben. Maar niemand verplicht jou om je hond te verzekeren. Dus waarom zou je?
  • Je bent sowieso niet van plan om buitensporige bedragen uit te geven aan je hond
    Een medische behandeling van 5000 euro voor je hond? Dat vind je, los van de vraag wie het betaalt, absurde bedragen om aan je huisdier uit te geven. Laat staan dat je je daarvoor zou willen verzekeren.
  • Je hebt ethische bezwaren tegen zo veel zorg
    Er kan heel veel medisch gezien, ook bij honden. Maar jij vraagt je af of de natuur niet gewoon zijn gang moet kunnen gaan. Je hebt ethische bezwaren tegen de medicalisering van de samenleving, helemaal nu ook het leven van huisdieren eindeloos gerekt kan worden, alleen omdat het kan. Als er dure ingrepen gedaan moeten worden, heeft je hond daarna nog kwaliteit van leven? We willen onze hond het liefst zo lang mogelijk bij ons houden, maar tegen welke prijs? En wie doe je er als je echt eerlijk bent uiteindelijk een plezier mee, jezelf of je hond?
  • Je bespaart minimaal 2400 euro
    Als je uitgaat van een maandpremie van 20 euro gedurende tien jaar, kost het verzekeren van je hond in totaal 2400 euro. En de kans bestaat ook dat je hond helemaal niet zulke dure medische ingrepen nodig heeft. In dat geval bespaar je 2400 euro door helemaal niets te doen. Dat risico wil jij wel lopen.
  • Angst is een slechte raadgever
    Je wilt je niet laten leiden door de angst dat je dier ziek kan worden, een verkeersongeluk krijgt, dat je ooit rekeningen krijgt die je niet kunt betalen. Angst is een slechte raadgever en al helemaal niet iets waar je iedere maand geld aan wilt uitgeven.
  • Je hond heeft geen chip en dat wil je ook niet
    Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een verzekering is dat je hond gechipt is. Jouw hond is niet gechipt en je overweegt ook niet om dat nog te doen.
  • Je ziet een verzekering voor je hond als pure geldklopperij
    Je hebt het niet zo op verzekeraars en vindt het pure geldklopperij. Dus als de nood aan de man is vind je wel een oplossing. Maar de verzekeraar komt daar niet aan te pas.