Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

12 november 2018 door Redactie Tinki in Nieuws

21 hoog risico honden bestempeld als bijt-gevaarlijke honden

21 hoog risico honden bestempeld als bijt-gevaarlijke honden

Lijst met 21 hoog risico honden om gevaarlijke bijtincidenten aan te pakken

Woord vooraf: bij het lezen van deze blog is het goed om je te realiseren dat de informatie niet meer up to date is in zoverre, dat beschreven wet en regelgeving omtrent het aanduiden van zogenaamde ‘hoog risico rassen’ definitief niet is doorgevoerd ( Maart 2021).

In februari 2017 kwam het advies namens de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) naar buiten met de nieuwe maatregelen om het aantal gevaarlijke bijtincidenten met honden terug te dringen. Hierdoor ontstond veel onduidelijkheid en ontevredenheid, maar vooral ook onzekerheid onder alle hondenbaasjes en -liefhebbers. Voornamelijk onder de eigenaren van deze ‘gevaarlijke honden’ werden de vraagtekens rondom de toekomst van hun favoriete ras steeds groter. Hier is nu meer duidelijkheid over, waar niet iedereen blij mee is.

Gevaarlijke honden ja of nee?

De hoofdvraag die centraal heeft gestaan voor het betreffende advies is of er binnen alle verschillende hondenrassen onderscheid gemaakt kon worden tussen hoog risico honden en andere honden. Ook zou er aan de hand van deze categorie gekeken worden naar met welke voorschriften het risico van gevaarlijke bijtincidenten verder bepekt zou kunnen worden. Vele eigenaren hebben hierop in spanning af moeten wachten of hun hond uiteindelijk ook tot de groep met  ‘gevaarlijke honden’ zou gaan behoren. Op 17 mei 2017 werd hier meer over duidelijk middels een kamerbrief over de stand van zaken rondom dierenwelzijn.

Stand van zaken rondom hoog risico honden

In deze kamerbrief met de stand van zaken rondom dierenwelzijn, wordt naast de reactie op het advies van de RDA ‘Hondenbeten aan de Kaak gesteld’ ook beschreven wat de huidige stand van zaken is op het terrein van:

  • De illegale hondenhandel met o.a. verbeteringen van het systeem I&R-hond, verplicht EU-paspoort voor honden en de witte lijst van handelaren.
  • De hondenfokkerij met o.a. incidentie-onderzoek erfelijke gebreken bij honden (en katten)
  • De intensivering van de aanpak van diergerelateerde criminaliteit
  • De hoog risico honden (bekijk hier de lijst met de 21 HR honden) Lees de volledige kamerbrief voor de te treffen maatregelen met betrekking tot de hoog risico honden. In deze brief wordt uiteengezet hoe er omgegaan zal worden met de adviezen van de RDA en de maatregelen die hiervoor getroffen zullen worden.

Enkele belangrijke beslissingen rondom de voorgestelde maatregelingen zijn:

  • Eigenaren van hoog risico honden moeten vanaf volgend jaar verplicht op gedragscursus.*
  • Een fok- en importverbod op de hoog risico honden, met uitzondering van een aantal rassen met stamboom.
  • De mogelijkheid voor gemeenten om gebiedsverboden voor gevaarlijke honden op te leggen.
  • Meldpunt voor gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters.
  • Het advies voor de ‘One strike out’ wordt nog bediscussieerd. De staatssecretaris wil hiervoor eerst nog overleggen of er een expliciet beleid voor het laten inslapen van agressieve honden mogelijk is. Dit zal gaan om honden die, zonder aanleiding, een andere hond, dier of mens hebben verwond. Euthanasie zou volgens Van Dam niet altijd eerlijk zijn, omdat er ook situaties zullen voorkomen waarin de hond uitgedaagd, opgehitst of getreiterd is.

*Let op: Op 5 februari 2018 werd bekend gemaakt dat het plan voor een verplichte opvoedcursus voor eigenaren van hr-honden definitief van de baan is. De nieuwe minister Carola Schouten heeft dit besloten omdat ze van mening is dat het meer effect zal hebben wanneer de gemeente de cursus oplegt aan baasjes van honden die een gevaar voor mens en dier kunnen zijn. De minister blijft wel benadrukken dat het nog steeds belangrijk blijft voor de politie en de gemeente om bijtincidenten beter vast te leggen. Alleen dan kunnen de gemeenten juist oordelen over welke hondenrassen gevaarlijk kunnen zijn en welke baasjes er in aanmerking voor de opvoedcursus moeten komen.

Update: Er komen nieuwe maatregelen om incidenten met bijthonden tegen te gaan. Vanaf 2019 komt er een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten en gaat er een fokverbod gelden voor zogeheten “hoogrisicohonden”. Bij het fokverbod gaat het om de beslissing om met individuele risicohonden niet verder te fokken. Om het fokverbod te kunnen uitvoeren, komt eind dit jaar (2018) een lijst beschikbaar met honden die een potentieel risico vormen.

Het fokverbod en het landelijke registratiesysteem stonden al langer op de politieke agenda. De voorganger van minister Schouten, staatssecretaris Van Dam, kondigde in februari vorig jaar al aan dat hij een fok- en importverbod zou uitwerken, evenals een uniform registratiesysteem. Maar die zijn er nog altijd niet.

21 hondenrassen die in de categorie hoog risico honden vallen

Als definitie van een hoog-risico hond (HR-hond) wordt in het rapport beschreven dat het gaat om een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade (dood tot gevolg, het verlies van spier en/of orgaanweefsel). Hiervoor wordt aanvullend nog een beschrijving gegeven van de fysieke verschijning, de bijtstijl, het bijtincident en erfelijke basis van een hond die in de categorie hoog-risico zal vallen.

Onderstaande honden, look-a-likes en kruisingen met of tussen deze honden vallen onder de categorie hoog risico hond *:

De volgende 8 hondenrassen zullen uiteindelijk niet worden bestempeld als hoog risico honden, indien ze over een door de Raad van Beheer erkende stamboom beschikken. De look-a-likes en kruisingen van deze rassen die wel onder de beschreven definitie van een HR hond vallen, worden wel als HR hond bestempeld *:

* Naar aanleiding van diverse berichtgeving constateerde de ASTCH (American Staffordshire Terrier Club Holland) dat niet alle op de lijst genoemde rassen als stamboomhond waren uitgesloten en hebben ze hierover contact opgenomen met het Ministerie van Economische Zaken. Hieruit blijkt dat het inderdaad de bedoeling is dat alle honden mét een FCI stamboom uitgesloten zijn van de HR lijst. Zie hiervoor het bericht op de Facebookpagina van de ASTCH.

* De Raad van Beheer informeerde haar leden met het volgende bericht; alle honden met een door de Raad van Beheer erkende stamboom vallen buiten de maatregelen die specifiek voor honden op de lijst gelden en zijn hier voor uitgesloten. Dit betekent dat onder andere eigenaren van deze stamboomhonden geen verplichte cursus hoeven te volgen. 

* De door de Rijksoverheid gepubliceerde lijst met hoog-risico honden is officieel aangepast met de volgende opmerking: “Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer vallen niet onder de categorie HR hond”.

Tip

Meer weten over het advies van RDA welke eerder dit jaar aan het kabinet werd afgegeven? Lees dan ook het blog ‘Gaan de populaire hoog-risico honden ‘kopje onder’?

(7) reacties
Plaats een reactie

Martens zegt op 20 juni 2017 17:12 :

Geachte heer van Dam.
Ik vind het zeer vervelend dat u geen verder onderzoek heeft gedaan over de bijt honden.
Ik wil u dan graag een keer bij ons met mijn hond een gesprek aan te gaan.
Ik weet zeker dat u na uw bezoek.
Een nieuw onderzoek zal gaan starten.
Ik hoor graag van u . Of uw op mijn uitnodiging in wil gaan

Reageer op deze reactie

Natascha zegt op 19 juli 2017 09:13 :

In deze lijst staat 2× de rottweiler
Afz Natascha

Reageer op deze reactie

Jacques zegt op 3 februari 2018 19:35 :

Alle eigenare of beter die verantwoordelijk zijn voor hun 4-voetige vriend een wettelijk verplichte wa-verzekering. Iedereen blij, behalve degene die zo’n verzekering is geweigerd.

Reageer op deze reactie

dalia saul zegt op 18 maart 2018 01:45 :

huisdier vermoord doorpitbullachtige,en nu?

Reageer op deze reactie

dalia saul zegt op 18 maart 2018 01:48 :

konijntje dood ,pitbull.en nu?

Reageer op deze reactie

Genevieve Getrouw zegt op 6 april 2018 12:51 :

Goedendag, ik zou graag willen weten of deze wetgeving ook van toepassing is op Bonaire, C.N.?
Waar moet de houder van een ‘gevaarlijke hond’ rekening mee houden. Mag de hond niet aangelijnd en zonder muilkorf in de tuin rondlopen? Hoe moet de omheining van de tuin zijn? Zijn de buren ook verantwoordelijk indien de gevaarlijke hond doorbreekt en hun hond aanvalt?

Reageer op deze reactie

Redactie Tinki.nl zegt op 9 april 2018 06:01 :

Hoi Genevieve, bedankt voor je reactie. Je zou deze vragen beter even aan bijvoorbeeld het OLB (Openbaar Lichaam Bonaire) kunnen stellen, zij kunnen je hier vast meer over vertellen. Succes!

Plaats een reactie