Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

8 november 2016 door Redactie Tinki in Hondenactiviteiten

Alles over het fietsen met de hond

Alles over het fietsen met de hond

Leer je hond aan de fiets lopen of neem je hond mee op de fiets.

Fietsen met je hond kun je op meerdere manieren doen. Je hond kan meelopen aan de fiets, maar je kan ook fietsen met jouw hond mee in een hondenfietsmand of fietskar. Waar moet ik op letten als ik met mijn hond ga fietsen en is fietsen met mijn hond wel goed om te doen? Hoe leer je je hond eigenlijk om naast de fiets te lopen? Meteen met je hond gaan fietsen zonder dat je hond dit kent kan voor veel problemen (en ongelukken) zorgen. Tinki.nl vertelt je daarom graag alles over het fietsen met de hond.

Hond naast de fiets leren lopen

Wanneer je jouw hond wilt leren om aan de fiets mee te lopen is het belangrijk al enige gehoorzaamheid oefeningen te kennen. Je wilt niet met je hond gaan fietsen en vervolgens alle kanten uit getrokken worden. Of wat als je hond niet naast de fiets wil lopen, maar achter of voor het wiel langs gaat lopen? Op een fiets maak je al gauw een aardige snelheid en dit kan hiermee flink mis gaan!

Stap dus niet op de fiets met je hond als jij hem niet goed onder controle hebt. Laat je echter hierdoor niet afschrikken om met je hond te gaan fietsen. Juist door het harde werken wat je hond aan de fiets doet zullen de meeste honden zich al snel overgeven om in een controleerbaar tempo mee te lopen. Vaak vinden ze het juist ontzettend heerlijk om voor de baas te kunnen werken.

Hoe leer ik mijn hond naast de fiets te lopen?

Om je hond het aan de fiets mee lopen te leren is het belangrijk dat je hond eerst goed aan een fiets kan wennen. Veel honden vinden een fiets maar een vreemd ding en deinzen hier misschien wel voor weg. Ook honden waarbij in de directe omgeving een keer een fiets is gevallen zullen het liefst zo ver mogelijk bij de fiets uit de buurt willen blijven.

Om je hond aan de fiets te laten wennen kun je eerst samen met de fiets gaan wandelen. Zelf loop jij tussen de fiets en je hond in. Houd de fiets aan je linkerzijde en je hond aan je rechterzijde. Tijdens het fietsen op de weg is het ook aan te raden om je hond rechts te laten lopen, zodat jij zelf tussen je hond en het verkeer in zit. Gaat dit goed en vertoont je hond geen uitbundig, angstig of opgewonden gedrag? Beloon hem dan steeds met beloningskoekjes.

Hond naast de fietsAls volgende stap kun je zelf links van de fiets gaan lopen. Je hond loopt dan rechts van de fiets. Je hebt nu de fiets tussen jullie in. Ook hier geldt, blijft je hond rustig meelopen? Beloon hem daar dan voor. Vergeet tijdens het wandelen ook niet om zoveel mogelijk gebruik van bochten te maken. Je hond moet leren dat hij altijd de aandacht bij jou en de fiets moet hebben en niet ineens rechtdoor blijft lopen wanneer jij rechtsaf wilde gaan.

Wanneer je de hond naast de fiets wilt leren lopen moet je veel geduld hebben en goed op de signalen van je hond letten. Zodra je hond niet opgewonden of angstig reageert kun je langzaam een stukje proberen te fietsen met je hond.

Hoe leer ik mijn pup aan de fiets te lopen?

Hoewel een puppy nog te jong is om aan de fiets mee te lopen, is het wel verstandig om een pup al op jonge leeftijd aan de fiets te laten wennen. Vindt jouw hond het echt nog te eng om aan de fiets mee te wandelen? Begin dan bij het begin en laat je hond eerst wennen aan een fiets die ergens staat. Dit kun je heel makkelijk op eigen terrein oefenen door gewoon een fiets neer te zetten en te laten staan.

Vindt je pup de fiets niet meer eng en ontspant hij in de buurt van de fiets, beloon hem hier dan voor. Bouw dit vervolgens steeds iets verder uit door lekkere koekjes onder de fiets te strooien of achter het huis rondjes met je hond naast de fiets te lopen. Maar maak het vooral niet spannender dan dat het is, anders heb je kans dat jouw hond de fiets gaat wantrouwen.

Fietsen met de hond

Hond aan de fietsIs jouw hond gewend aan de fiets? Dan kun je langzaam beginnen met het fietsen met je hond! Het is erg belangrijk om het fietsen met de hond eerst rustig op te bouwen. Vooral wanneer jouw hond het niet gewend is om veel te bewegen. Fietsen is voor je hond een grote inspanning en kan erg belastend zijn voor de spieren en gewrichten. Je wilt natuurlijk niet dat je door het fietsen met de hond je hond uitput of een vervelende blessure bezorgt. Ga dan ook niet meteen de eerste keer een hele tour fietsen met je hond, maar houd het op maximaal een minuut of 5 en bouw dit langzaam uit per maand. Ga ook niet meteen iedere dag met je hond fietsen, geef je hond de tijd om te herstellen en gun hem af en toe ook een rustdag. Het lichaam van je hond moet geleidelijk kunnen wennen aan deze vorm van inspanning. Begin de eerste paar keer met een rustig tempo. Wanneer dit goed gaat kun je het tempo opbouwen naar het draven aan de fiets.

Het tempo van je hond tijdens het fietsen

Zorg er tijdens het fietsen met je hond voor dat je het tempo niet te hoog houdt. Houd je hond dan ook steeds goed in de gaten en pas je aan het tempo van je hond aan. Wanneer je de hond ziet hijgen, sjokken of moeilijk lopen dan ben je waarschijnlijk al te lang doorgegaan. Laat je hond niet constant galopperen of voluit rennen aan de fiets. Deze beweging is erg belastend doordat het lichaam steeds de klappen van het rennen op moet vangen. Voor de eerste paar meters is het natuurlijk wel even lekker voor je hond om alle opgekropte energie te lanceren en tussendoor kan het ook zeker even ontspannend werken voor je hond.

Een mooie en ontspannen gang voor de hond naast de fiets is wanneer deze draaft. Het draven is een gang wat tussen lopen en rennen in zit. De rechter voorpoot beweegt naar de linker achterpoot en de linker voorpoot beweegt vervolgens weer naar de rechter achterpoot. Pas je eigen fietssnelheid aan om de hond te kunnen laten draven naast de fiets. Welk tempo dit is hangt namelijk eerder van je hond af dan van jou. Denk hierbij aan de verschillen per hondenras, leeftijd en bouw van de hond om te kunnen draven.

13 situaties waarin je beter NIET kunt gaan fietsen met je hond.

Niet iedere hond is in staat om een inspanning als fietsen te leveren, en deze activiteit is ook zeker niet geschikt voor iedere hond. Zo kun je met de onderstaande honden jezelf beter even afvragen of fietsen wel de juiste sportactiviteit voor je hond is.

Fietsen is niet geschikt voor:

1

Rassen waarbij de bouw van het lichaam niet geschikt is om aan de fiets mee te lopen.

2

Honden met een korte neus ademen wat moeilijker en zullen daardoor al snel buiten adem raken tijdens het fietsen.

3

Hele zware en grote honden zijn er niet echt op gebouwd om een inspanning als fietsen te leveren omdat dit al snel te belastend voor de gewrichten is.

4

Kleine honden en honden met korte pootjes moeten al gauw veel te hard draven om een goed tempo te kunnen halen. Voor deze honden is het fietsen daardoor al snel te belastend en daarnaast leggen ze met al die kleine pasjes een veel grotere afstand af dan lijkt.

5

Pups en jonge honden, tijdens de groeiperiode is het meelopen aan de fiets een grote inspanning welke erg belastend kan zijn voor de gewrichten. Je zult dit niet altijd direct merken aan je vrolijke pup die het helemaal geweldig vindt om samen op de fiets weg te gaan. Op latere leeftijd kunnen ze hier echter wel eerder problemen door ondervinden.

6

Honden die op leeftijd zijn kunnen al enige last van hun gewrichten hebben en door met ze te gaan fietsen belast je deze klachten nog eens extra. Voor een oudere hond is fietsen vaak te inspannend en met name de langere afstanden blijken al gauw net iets te veel van het goede.

Naast de hond zelf is het ook afhankelijk van de weersomstandigheden of het verstandig is om samen te gaan fietsen. Pas vooral op tijdens onderstaande situaties.

Fiets niet met je hond wanneer:

7

De buitentemperaturen boven de 20 graden uitkomen; Fietsen is een intensieve inspanning voor je hond en met name wanneer het buiten warmer is loopt je hond daardoor het risico snel oververhit te raken. Ga je toch fietsen, zorg er dan voor dat je dit in de vroege ochtenden of late avonden doet wanneer het alweer is afgekoeld. Houd de rondes ook vooral kort en put je hond niet onnodig uit.

8

Het asfalt te heet is; Een ander bijkomend nadeel bij warm weer is het heet worden van het asfalt. De voetkussentjes van je hond zijn zeer gevoelig en je hond ontdoet zich via hier ook nog eens van zijn eigen warmte. Wanneer de felle zon volop op het asfalt staat te branden wordt dit ontzettend heet en krijgt je hond de kans niet meer om te ventileren. Probeer zelf maar eens met je blote voeten op het hete asfalt te lopen om te voelen hoe heet precies. Het zal niet alleen ontzettend pijn doen wanneer je hond hier overheen moet lopen, er kan ook nog eens ernstige schade aan de voetkussentjes worden aangebracht.

Hond aan de fiets bij warm weer

9

Het glad is op straat; Één van de nadelen van de wintertijd. Wanneer het kouder wordt lijkt het ideaal om veel met je hond te gaan fietsen. Pas alleen wel op dat het niet glad is. Tijdens het fietsen halen jullie beide een hoge snelheid en wanneer je hond dan net in een bocht uitglijdt kan dit vervelende blessures of blijvende schade veroorzaken. Fiets daarom niet met je hond wanneer het buiten glad is.

10

De wegen vervuild zijn; Let op of de wegen schoon zijn. Zodra de temperatuur buiten daalt wordt er ook vaker gestrooid op de wegen. De fietspaden worden hier meestal niet bij overgeslagen. Het zout dat gestrooid wordt kan erg pijnlijk voor je hond zijn wanneer dit in de kleine scheurtjes van de voetzooltjes terecht komt. Ook is het niet goed voor je hond wanneer achteraf thuis de pootjes gewassen worden en je hond hierdoor al het zout binnenkrijgt. Probeer altijd eerst te achterhalen of er gestrooid is op de wegen voordat je samen met je hond aan de fiets op pad gaat.

Naast het type hond en de weersomstandigheden zijn er nog een aantal situaties waarin je beter niet met je hond kan gaan fietsen. Een enkele voorbeelden hiervan staan hieronder:

Fiets niet met je hond als:

11

De ondergrond niet geschikt is om op te fietsen. Niet alle wegen zijn ideaal om lekker een stuk met je hond op te fietsen. Voorkom bijvoorbeeld paden met kiezelstenen of grind. Let ook altijd op of er geen kleine scherpe voorwerpen op het fietspad liggen welke in de voetzooltjes van je hond terecht kunnen komen.

12

Je hond blessures aan de pootjes of voetjes heeft. Wanneer je hond al enige last van de poten of gewrichten heeft kun je beter niet met je hond gaan fietsen. Je hond zal pijn ervaren tijdens de bewegingen en je hebt kans dat je alleen maar meer schade aanbrengt.

13

Je hond al enige gezondheidsproblemen heeft is het ook af te raden te gaan fietsen. De inspanning die ze tijdens het fietsen moeten leveren kan behoorlijk intensief zijn waardoor eventuele hart-, ademhalings- of lichamelijke klachten kunnen verergeren.

Uiteraard geldt altijd dat je zelf je gezonde verstand moet blijven gebruiken. Fietsen moet zowel voor jezelf als voor je hond leuk blijven. Je hebt er beide niets aan wanneer je hond afgemat wordt zodat deze de avond lekker rustig op de plaats blijft liggen. Wanneer je hond vervolgens de volgende dag van stijfheid niet meer in de benen kan komen of de blaren aan de voetzooltjes heeft hangen is het dit echt niet waard. Toch?

Hoe kan ik mijn hond mee op de fiets nemen?

Is het niet verstandig om jouw hond aan de fiets mee te laten lopen maar wil je je hond wel graag meenemen tijdens het fietsen? Of lijkt het je heerlijk om een lange fietstocht samen met jouw hond te maken zonder dat je hond het hele stuk mee hoeft te lopen? Bekijk dan eens de hondenfietskarren of fietsmanden op Tinki.nl.

Fietskarren zijn in allerlei formaten en varianten te verkrijgen en hier zijn weer veel verschillende modellen van, zoals bijvoorbeeld de Petcab fietskar. Je kunt kiezen voor een fietskar voor achter de fiets maar wellicht vind jij een hondenzijspan een prettiger idee om zo je hond tijdens het fietsen naast je te hebben. Een goed voorbeeld van een hondenzijspan is de SamSam hondenzijspan.

Hondenfietsmanden zijn alleen geschikt voor kleine honden, maar ook in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een hondenfietsmand voorop aan het stuur te hangen, maar er zijn ook fietsmanden voor achterop de fiets welke je op de bagagedrager kunt monteren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw hond niet uit de fietsmand klimt, spring of valt. Denk bijvoorbeeld aan een hondenfietsmand met korf waarbij het rek als beschermende klep over de mand heen valt of hondentuigjes welke als gordel kunnen dienen terwijl jouw hond in de mand zit.

Gaan jullie op pad voor een wat langere fietsrit? Vergeet dan niet om drinkwater en eventueel wat lekkers voor je hond mee te nemen. Onderweg kun je een aantal keren stoppen om je hond even de benen te laten strekken en eventueel de nodige behoefte te doen.

[contentblock id=20 img=html.png]

Waar moet ik op letten als ik met mijn hond ga fietsen?

Wanneer jij met je hond wilt gaan fietsen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee kan houden. De afstand is er hier 1 van. Vooral in het begin is een kort blokje al voldoende, maar wanneer je dit gaat uitbreiden is het raadzaam een fietsschema voor je hond op te stellen.

Fietsschema hond

Wanneer je gaat fietsen met je hond is het belangrijk dat je hier op een verantwoorde manier mee omgaat. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw hond overbelast met het fietsen of je hond uitput door te snel te veel te doen. Een fietsschema voor de hond zorgt ervoor dat je op een verantwoorde en gecontroleerde manier het tempo van het fietsen met je hond op gaat bouwen.

Je kunt een schema voor het fietsen met een beginnende of jonge hond opstellen of een fietsschema voor een gevorderde of volwassen hond. Om te beginnen stel je een fietsschema op voor een periode van ongeveer 7 weken. In 7 weken tijd kun je samen veel bereiken, maar leg de lat niet te hoog! Om tijdens deze periode de conditie van je hond op peil te houden kun je een onderhoudsschema opstellen. In het fietsschema voor je hond geef je aan hoeveel minuten je iedere dag met de hond gaat fietsen. Wissel de duur van het fietsen willekeurig af in het schema. Zorg ervoor dat je voldoende rustdagen inplant voor je hond en je de hond niet overbelast. Wij hebben alvast 2 varianten van het fietsen met de hond schema’s voor je samengesteld welke je gratis kunt downloaden.

Om de vooruitgang van jullie trainingen te volgen kun je in ons fietsschema het aantal afgelegde kilometers invullen. Vergelijk het aantal gefietste minuten met de afgelegde kilometers om meer inzicht te krijgen in het gelopen tempo van je hond. Bij de Conditie Check kun je aangeven hoe het fietsen over het algemeen is gegaan. Zo kun je tijdig herkennen of je hond wellicht lichamelijke last ondervindt tijdens het fietsen of dat je misschien toch net iets teveel hebt gedaan.

Je kunt hier de fietsschema’s downloaden waarmee je de training voor je hond rustig kunt opbouwen. Het ene fietsschema is geschikt voor de beginnende en jonge honden en het andere fietsschema voor de wat meer gevorderde of volwassen honden.

Fietsen met de hond schema

Let op de buitentemperatuur

Ook de temperatuur buiten is belangrijk om in de gaten te houden. Boven de 20 graden moet je echt niet meer met je hond gaan fietsen. Naast dat het asfalt al behoorlijk wat graden warmer zal zijn en jouw hond hier met zijn kwetsbare voetzooltjes overheen sjokt, kan je hond bij temperaturen boven de 20 graden makkelijk oververhit raken! Honden raken warmte veel moeilijker kwijt dan wij. Neem daarom ook altijd een waterfles mee voor je hond zodat hij tijdens ingelaste pauzes even kan afkoelen.

Bescherm de voetkussentjes van je hond

Als je met je hond gaat fietsen is het ook heel belangrijk om rekening te houden met de voetzooltjes van je hond. De kussentjes onder de voeten zijn erg gevoelig en er zeker niet voor gemaakt om lange constante afstanden te lopen op een harde ondergrond. De voetzooltjes kunnen scheuren en dit kan zelfs tot bloedens toe.

Houd rekening met andere weggebruikers

Wanneer je deel uitmaakt van het verkeer is het belangrijk rekening met elkaar te houden om ongelukken te voorkomen. Houd je hond dan ook altijd rechts van je zodat hij het verkeer niet kan hinderen. Laat je hond niet los met je mee rennen naast de fiets en probeer zoveel mogelijk je beide handen aan het stuur te houden. Hiervoor zijn speciale fietsstangen te vinden die je aan je fiets kan bevestigen. Met een springer blijft je hond op de juiste afstand van het wiel en de fiets. Springers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zowel voor kleine als voor grote honden. Wanneer je er 1 aanschaft moet je hier wel rekening mee houden.

Pas op dat je de bewegingsvrijheid van je hond niet beperkt

Een ander belangrijk punt om op te letten wanneer je met je hond gaat fietsen is dat je zijn bewegingsvrijheid niet moet ontnemen. Kies daarom het juiste honden fietstuigje of een niet-slippende halsband. Let er vooral op dat het tuigje of de halsband niet te strak zit, kan gaan schuren of je hond onnodig kan irriteren tijdens het fietsen.

[contentblock id=21 img=html.png]

14 Tips bij het fietsen met je hond:

1

Blijf je hond constant in de gaten houden!

2

Neem altijd wat lekkers mee voor je hond, net als een waterfles, poepzakjes en eventueel een handdoek.

3

Vergeet je mobiele telefoon niet mee te nemen voor het geval er wat gebeurt.

4

Ga je in het donker fietsen? Zorg er dan voor dat zowel jij als je hond voldoende opvallen voor andere weggebruikers. Je kunt je hond bijvoorbeeld laten opvallen met een veiligheidsvest voor honden of een lichtgevende halsband.

5

Stel een fietsschema op voor je hond om samen een doel te stellen en hier langzaam naar toe te werken.

6

Let op oververhitting van je hond. Zeker bij temperaturen van boven de 20 graden!

7

Laat de hond rechts van de fiets lopen.

8

Fiets alleen met je hond wanneer deze uitgegroeid is. Ga je te vroeg met je hond fietsen dan kan dit voor vervelende lichamelijke klachten zorgen. Wacht liever iets langer dan dat je er te vroeg mee start. Een richtlijn om aan te houden is om pas na een leeftijd van 10 maanden met je hond te gaan fietsen. Voorkom in elk geval dat je jouw niet teveel gaat belasten tijdens de groeiperiode.

9

Laat je hond eerst goed uit voordat je samen gaat fietsen. Zo voorkom je dat je ineens de struiken in getrokken wordt omdat je hond nodig moet plassen of poepen.

10

Fiets niet te vaak, las voldoende rustdagen in.

11

Controleer regelmatig de voetzooltjes van je hond. Let hierbij vooral op scheurtjes, wondjes, steentjes, splinters of zelfs stukjes glas.

12

Spoel de voetzooltjes in de winterdagen goed af. Wanneer er gestrooid is kan de pekel nare en pijnlijke gevolgen voor je hond hebben.

13

Fiets niet met je hond om je hond moe te krijgen. Met het fietsen bouwt je hond juist conditie op! De meeste honden vinden het uiteraard heerlijk om even lekker een stuk vol gas te rennen, maar dit moet niet het doel van je fietstocht zijn. Hiervoor kun je samen ook de bossen ingaan om een flink stuk te wandelen waarin je hond zijn eigen tempo kan bepalen. Om je hond moe en voldaan te krijgen is het een idee om je hond de hersens te laten gebruiken, bijvoorbeeld met denkspelletjes.

14

Hebben jullie samen het fietsen goed onder de knie en heeft je hond al een aardige conditie opgebouwd? Wellicht is het dan een leuke vervolgstap om het wat actiever aan te pakken en bikejoring met je hond te gaan doen.

Fietsen met de hond

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie