Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

20 september 2019 door Redactie Tinki in Hondensport

Alles over hardlopen samen met je hond!

Alles over hardlopen samen met je hond!

Hardlopen met de hond

Beweging met je hond is voor zowel hond als baasje gezond. Naast dat het gezond is kan het ook voor beide veel voldoening geven. Ben jij zelf een sportief type en is jouw hond hier ook geschikt voor? Dan is hardlopen met je hond het zeker waard om eens te proberen. In onderstaand blog leggen we je uit hoe je het beste met je hond kan hardlopen. Maar ook waar je allemaal aan moet denken voordat je gaat hardlopen met je hond.

Mag mijn hond mee hardlopen?

Voordat je kunt gaan hardlopen met je hond is het belangrijk om eerst goed de afweging te maken of jouw hond hier wel geschikt voor is. Er zijn namelijk hondenrassen die bijvoorbeeld vanwege hun bouw niet geschikt zijn om langere afstanden te lopen. Kleine hondjes of honden met korte poten doe je meer een plezier met korte wandelingen op een laag tempo. Maar ook de hele grote of zware honden zijn niet echt geschikt om de intensieve inspanning van het hardlopen te leveren.

Naast de bouw van je kan ook de gezondheid van je hond er ook voor zorgen dat je hond niet geschikt is om te gaan hardlopen. Aan de buitenkant ziet je hond er misschien gezond uit, maar hoe staat het er eigenlijk voor met zijn longen, het hart of de gewrichten van je hond? Je kunt hiervoor gemakkelijk even een bezoekje aan je dierenarts brengen om eventuele problemen uit te sluiten. Wanneer jouw hond geschikt is voor het hardlopen, en jij zelf ook uiteraard, kan het sporten beginnen!

Ben ik zelf klaar om te gaan hardlopen met mijn hond?

Nu je weet dat jouw hond geschikt is om mee te gaan hardlopen kun je jezelf hier ook op voorbereiden. Je hebt goede hardloopschoenen aangeschaft en hier een sportieve outfit bij gezocht. Wat moet je nog meer meenemen? Je hond natuurlijk, dat spreekt voor zich. Je hond los laten lopen tijdens het hardlopen is nogal onhandig. Je hond kan alle kanten uit of loopt voor je voeten langs en jij bent uiteindelijk drukker met je hond dan met het hardlopen. Je kan dus het beste je hond aan de riem meenemen. Echter, het is nogal onhandig om tijdens het hardlopen met je hond constant met 1 hand een riem vast te moeten houden. Daarom is een goede oplossing een heupriem. Op deze manier heb je beide handen vrij.

hardlopen-met-hond

Waarom is een heupriem handig?

Als je hond gaat trekken kun je hier zelfs een schouderblessure aan overhouden. Het is veel prettiger om je beide handen vrij te hebben als je met je hond gaat hardlopen. Hiervoor kun je een speciale hardloopriem met heupgordel aanschaffen. Met een heupgordel om je middel ben je zelf vele malen stabieler en heb je fijn je beide handen vrij. Aan de heupgordel klik je de riem van de hond vast. Deze riem bevestig je vervolgens aan de halsband of het hondentuigje van je hond. De meeste hardloopriemen veren iets mee met het eventuele trekken van je hond en zijn ook deels elastisch om je hond meer bewegingsvrijheid tijdens het hardlopen te kunnen geven.

Stap voor stap opbouwen

Als je hond geschikt is om te gaan hardlopen en je hebt alle voorbereidingen getroffen kun je gaan beginnen. Als je zelf al een tijd aan het hardlopen bent kun je niet van je hond verwachten dat hij direct op hetzelfde niveau zit als jij. Om je hond te kunnen laten wennen aan het hardlopen is het dus verstandig om meerdere malen per week kleine afstanden te lopen. Op deze manier kan je hond wennen aan het hardlopen en kun je zien of hij het wel leuk vindt. Als je hond het leuk vindt kun je de afstand elke keer een stukje uitbreiden.

Tijdens het hardlopen

hond hardlopen

Als je aan het hardlopen bent met je hond en je hebt het tempo er goed inzitten, let dan goed op hoe je hond reageert. Kan je hond het tempo volhouden, heb je voldoende water bij je voor je hond? Dit zijn belangrijke dingen waar je op moet letten als je gaat hardlopen met je hond. Om ervoor te zorgen dat je hond voldoende water krijgt is het verstandig om een drinkfles mee te nemen. Als je hond niet voldoende drinkt kan dit leiden tot oververhitting. Ook is het een goed idee om een poepzakje mee te nemen. Als je hond plots zijn behoefte moet doen kun je zijn hondenpoep direct opruimen.

Na het hardlopen met je hond

Vergeet na het hardlopen met je hond niet om zijn voeten goed te controleren. Hoe zijn de voetkussentjes van je hond eraan toe? En kijk ook even tussen de tenen of er geen steentjes, glasscherven of andere narigheden te vinden zijn. Het belangrijkste na het hardlopen met je hond is dat je ervoor zorgt dat hij goed water kan drinken. Een hond koelt zichzelf hiermee waardoor hij zich lichaamstemperatuur omlaag brengt. Daarnaast zou je hond lekker willen rusten en niet meteen weer mee op visite willen gaan. Ga ook zeker niet iedere dag met je hond hardlopen maar las voldoende rustdagen in om te kunnen herstellen.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie