Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

14 april 2021 door Redactie Tinki in Honden verzorging

10 aandachtspunten bij het wassen van je hond

10 aandachtspunten bij het wassen van je hond

Je hond wassen voor een goede vachtverzorging!?

Ruikt jouw hond niet al te fris? Is de vacht van je hond sterk vervuild? Heeft je hond lekker in de modder of andere narigheid liggen rollen? of heeft je hond een vachtprobleem waarvoor hij behandeld moet worden? Allemaal redenen om je hond te willen wassen. Waar moet je op letten als je honden gaat wassen? En hoe vaak mag je een hond wassen? We vertellen er meer over in deze blog!

Het wassen van honden

Gezonde honden met een gezonde vacht en huid hoeven niet vaak gewassen te worden. Een aanleiding voor het wassen van deze honden kan zijn dat ze in viezigheid als poep, modder of zelfs rotte vis hebben liggen rollen en niet zo fris ruiken. Naast deze (hopelijk) schaarse momenten houdt de vacht van de hond, ongeacht welk ras, veel vuil vast. Vuil in de vorm van uitlaatgassen, zand, stof, nicotine aanslag en oude huidschilfers hechten zich vast aan de huid en vacht van je hond. Een vervuilde vacht kan een oorzaak zijn voor jeuk of andere huidproblemen bij je hond. Bij de vachtverzorging kan dan ook zo nu en dan een frisse wasbeurt horen (maar het hoeft niet)!

Het kan ook zijn dat je hond om medische redenen met een speciale hondenshampoo gewassen moet worden. De hond zal dan vaak ook wat vaker gewassen moeten worden, afhankelijk van de behandeling die de dierenarts heeft voorgeschreven. In alle andere gevallen is het in principe niet nodig om je hond met grote regelmaat te wassen.

Hoe vaak mag je een hond mag wassen

Hoe vaak je een hond mag wassen, daar is geen pasklaar antwoord voor. Normaal gesproken volstaat maximaal een paar keer wassen in het jaar echt wel. Minder is ook goed, overigens. Wanneer er geen lichamelijke of medische noodzaak is, is het ook niet erg om je hond niet te wassen. De honden met ‘trimvachten’ die meer onderhoud en verzorging nodig hebben, zullen wat vaker een bezoekje aan de trimsalon brengen. Daar wordt een hond dan vaak ook direct gewassen!

hond-wassen

Kortharige honden kunnen veel vuil vasthouden in de vacht en omdat dit niet altijd te verwijderen is met een borstelbeurt, kan een wasbeurt uitkomst geven! Een goed moment om je hond te wassen is wanneer deze in de rui is. Loszittende en dode haren worden dan makkelijk uit de vacht gespoeld, wat je hond weer sneller door de rui heen kan helpen.

Wanneer je een hond te vaak gaat wassen, loop je het risico dat je de natuurlijke haargroei cyclus verstoord. De goede haren kunnen hiermee beschadigd raken wat kale plekken of  andere vachtproblemen tot gevolg kan hebben.

Met welke shampoo moet ik mijn hond wassen?

De huid van de hond is heeft een andere pH-waarde en is minder zuur dan die van de mens. Daarnaast hebben de zweetklieren op de huid van de hond een andere werking. Ze dragen niet bij aan de temperatuurregulatie, maar wel aan de bescherming van de bovenste laag. Shampoo voor mensen heeft een sterk ontvettende werking wat ervoor zorgt dat de beschermende vetlaag van de huid van de hond afbreekt. In shampoo voor mensen worden ook nog eens allerlei andere ingrediënten gebruikt die niet noodzakelijk zijn en niets toevoegen voor de huid en vacht van een hond.

Kies bij het wassen van je hond dan ook altijd een passende hondenshampoo en zorg ervoor dat de pH-waarde gelijk is aan die van de hondenvacht. In noodgevallen kan er gekozen worden voor een milde shampoo, maar gebruik hier niet veel van en zorg ervoor dat je de shampoo goed uitspoelt. Als je jouw hond moet wassen tegen vlooien of andere parasieten, dan zijn hier speciale vlooien shampoo’s voor die je kan gebruiken.

10 aandachtspunten bij het wassen van je hond

Het wassen van je hond kan bij de hondenkapper, onder de douche, onder de tuinslang en sommige honden gaan in bad. Houd bij het wassen van je hond rekening met de volgende punten:

1

Zorg ervoor dat je vooraf alle benodigdheden binnen handbereik hebt liggen. Dit zodat jij je hond niet alleen hoeft te laten tijden het douchen of badderen.

2

Pas op dat je hond niet lelijk kan uitglijden op de natte, gladde vloer tijdens het wassen. Een antislipmat kan dit voorkomen.

3

Lijn de hond aan of doe hem zijn halsband om, zodat je grip op je hond kan houden en de hond niet kan weglopen wanneer je midden in het ‘was proces’ zit!

4

Was de hond altijd met lauwwarm water (plus minus 20 graden). Ook wanneer het in de zomermaanden erg warm is, is het belangrijk om je hond niet te koud te ‘douchen’. De lichaamstemperatuur van je hond daalt daardoor met het risico op onderkoeling.

5

Gebruik bij het wassen van een puppy een speciale puppyshampoo. Zorg er daarbij voor dat je het een leuke ervaring maakt voor je pup, het douchen of badderen. Hier heeft zowel je pup als jij in zijn verdere leven profijt van.

6

Laat je hond van te voren eerst goed uit.

7

Je kunt de shampoo eventueel verdunnen met water, zodat het makkelijker over de vacht van je hond te verdelen is.

8

Voorkom dat er water en shampoo in de ogen, oren en bek van je hond komt! Houdt het zo leuk en ontspannen mogelijk. Neem desnoods wat beloningen voor je hond mee, wanneer hij het spannend vindt.

9

Je kunt na afloop van de wasbeurt eventueel een conditioner gebruiken voor je hond om beschadigd haar weer te herstellen en de vacht goed doorkambaar te maken.

10

Droog je hond na het wassen goed af, met bijvoorbeeld een speciale hondenhanddoek , of droog de vacht met een speciale waterblazer voor de hond.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie