Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

25 november 2016 door Redactie Tinki in Gezondheid hond

Verschillende symptomen van hondenziektes

Verschillende symptomen van hondenziektes

Hondenziektes

Naast dat we natuurlijk allemaal ons uiterste best doen om zo goed mogelijk voor onze hond te zorgen, kan het zijn dat je hond ziek wordt. Maar hoe merk je aan je hond of hij ziek is? En welke hondenziektes kun je hond eigenlijk hebben of krijgen? Tinki.nl vertelt je graag wat meer over de hondenziektes die er zijn en hoe je een zieke hond zo snel mogelijk kan herkennen.

Is mijn hond ziek?

De gezondheid van je hond is aan de hand van een aantal punten te bepalen. Op basis van de lichaamstemperatuur, de ontlasting, de eetlust en het water drinken, de vacht van je hond, het bewegen van je hond en de ogen oren en tanden kun je al vrij snel merken of je hond ziek is. Honden kunnen nou eenmaal niet met woorden met ons communiceren en veel honden zijn zelfs zo trouw dat je niet snel aan ze zult merken dat ze ziek zijn. Het is daarom des te belangrijker om het gedrag en bepaalde handelingen van je hond goed te kennen, zodat je snel zult herkennen wanneer je hond hierin afwijkt. Een zieke hond heeft vaak geen zin aan eten. Hij laat het voer staan, wil het verstoppen of eet het wel maar dan niet van harte. Een verminderde eetlust vertelt je echter niet wát er precies aan de hand is, maar wel dát er wat aan de hand is. Ook jouw hond kan wel eens misselijk zijn waardoor hij niet wil eten, of last hebben van zijn gebit, maar er kan ook meer aan de hand zijn. De dierenarts kan samen met jou door middel van verder onderzoek achterhalen of er sprake is van een ziekte bij je hond. Andere opvallende veranderingen zijn net zo belangrijk om te constateren zodat je zo snel mogelijk kan ingrijpen. Het plotseling ineens veel meer water gaan drinken is vaak ook een teken dat er iets aan de hand is met de gezondheid van je hond. In de zomer valt dit vaak wat moeilijker op en ook na hondenactiviteiten of hondensporten is het logisch dat je hond veel dorst heeft. Dit mag echter niet aanhouden gedurende de dag. Om erachter te komen of je hond ziek is vertelt de lichaamstemperatuur van je hond vaak al erg veel. Ook wanneer je hond niet ziek is zou je af en toe de lichaamstemperatuur van je hond kunnen meten, om zo de normale temperatuur bij jouw hond te kunnen bepalen. Wijkt de temperatuur van je hond hierin af, dan weet je dat er iets niet goed is en je hond waarschijnlijk ziek is. Bij koorts of onderkoeling is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Veel hondenziektes uiten zich daarnaast ook vaak in de conditie van de vacht van je hond. Een regelmatige vachtverzorging is daarom zowel bij kortharige als bij langharige honden erg belangrijk. Je bent dan in staat om eventuele huidproblemen of andere mogelijke hondenziektes zo snel mogelijk te constateren. Een doffe vacht, kale plekken, schilfers of andere opmerkzaamheden duiden vaak op ziektes bij honden. Een ander belangrijk controlepunt om te bepalen of je hond ziek is zijn de slijmvliezen. Wanneer deze bleek zijn kan dat bijvoorbeeld duiden op een bloeding ergens. Check regelmatig de ogen, de oren en de bek van je hond op afwijkingen zoals neusuitvloeiing, pus, viezigheid, roodheid, blaasjes, bultjes etc.

Hondenziektes

Door goed te letten op eventuele symptomen van een ziekte bij je hond kun je al op tijd ingrijpen wanneer er wat aan de hand is. Symptomen waarbij er mogelijk sprake is van een hondenziekte zijn bijvoorbeeld:
– gewichtsverlies in korte tijd
– benauwdheid of een moeizame ademhaling
– veel braken of kokhalzen, eventueel met bloed in het braaksel
– aanhoudende diarree of bloed in de ontlasting (of urine)
– een plotselinge verandering in eetlust of drinkpatroon van je hond
– moeilijk bewegen of niet in de benen willen komen
– aanhoudend veel piepen of janken
– niet willen ontlasten of urineren, of juist ineens heel veel
– hoge koorts
– overmatig kwijlen
– verward gedrag

Deze symptomen kunnen natuurlijk op vele verschillende hondenziektes duiden. Veel voorkomende ziektes bij honden zijn kennelhoest, allergieën, oor- of oogontstekingen, blaasontsteking, vergiftiging, parasieten, kanker, maagkanteling etc. Vermoed je dat je hond ziek is en aan een hondenziekte lijdt? Twijfel dan niet en schakel altijd hulp in van de dierenarts. Je kunt tenslotte beter een keer te vaak langs gaan met je hond dan dat je een keer te laat langs gaat.

[contentblock id=19 img=html.png]

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie