Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

15 oktober 2019 door Karin den Hollander in Informatie over honden

Is een invalide hond met 3 poten zielig?

Is een invalide hond met 3 poten zielig?

Waarom een invalide hond niet zielig is

Vorig jaar kwam er een foto voorbij op Facebook van een Griekse hond met 3 poten, genaamd Nontas. Zijn poot was geamputeerd na een aanval van twee andere honden en hij zat al ruim 18 maanden in een shelter te wachten op een baasje. Het was voor mij liefde op het eerste gezicht, en we besloten hem te adopteren.

De kennismaking

In mei kwam Nontas met zijn vluchtbegeleider Pieter aan op het vliegveld. Toen Pieter Nontas aan mij overhandigde, vroeg hij me waarom ik had gekozen voor een hond met 3 poten. Mijn wedervraag was: Waarom niet? Ik word immers altijd verliefd op de ogen van een hond, en nooit op zijn poten. Een poot meer of minder maakte voor mij niet uit en ik leerde al snel dat het voor Nontas zelf ook niets uitmaakt.

Rolstoel? Nee, dank je!

Nontas voelde zich hier al snel thuis en werd meteen geaccepteerd door de roedel. Omdat hij niet veel kansen heeft gekregen om te lopen na de amputatie, had hij geen conditie. Zijn spieren van de overgebleven achterpoot waren daardoor nog erg zwak. Omdat Nontas een invalide hond met drie poten is, besloot ik om voor hem een rolstoel te kopen.

In deze rolstoel kon hij met één achterpoot meelopen, want deze poot had natuurlijk veel te verduren. Nontas weegt 30 kilo en ik was bang dat hij door zijn poot zou zakken. Toen ik Nontas in de rolstoel had gehesen bleef hij me heel dom aan staan kijken. Hij kwispelde wel, maar weigerde te lopen. Ik riep hem en hij kwam naar me toe, waarna hij op zijn rug ging liggen en dat is natuurlijk lastig lopen. Het was me al snel duidelijk dat Nontas die rolstoel niet zag zitten en sindsdien staat het ding ongebruikt in de garage. Als Nontas ooit problemen krijgt met lopen, proberen we het wel weer opnieuw.

invalide hond met 3 poten

Een hond met drie poten kan alles!

Binnen een paar dagen had ik door dat Nontas totaal niet zielig was omdat hij maar drie poten heeft. Hij is dol op wandelen, en gaat zelfs nog liever rennen. Ook springen kan hij heel goed. Hij is de enige van onze roedel die ik in de gaten moet houden bij onze kippenwei, want ondanks zijn 3 poten klimt of springt hij moeiteloos over het hek. Soms maakt hij wel een inschattingsfout als hij ergens overheen wil springen. Zo heb ik hem al een keer uit de nek van mijn dochtertje moeten vissen, en een paar keer heb ik hem van een muurtje afgetild omdat hij er overheen hing te spartelen. Nontas kan het snelst rennen van alle honden en hij straalt dan echt levenslust uit. 

invalide hond

Het strand vindt hij geweldig, maar de zee is wat lastiger. Door zijn ontbrekende poot kan hij niet zwemmen. Vaak gaat hij wel een klein stukje het water in, maar gaat dan rollen. Heel soms vergeten we zelfs dat hij een invalide hond met 3 poten is. Dan heeft hij geen zin om in de auto te springen en na een paar minuten zijn we het beu. Dan zetten we zijn voorpoten op de achterklep, waardoor Nontas dus omvalt. Gelukkig vindt hij dat zelf niet erg. Hij doet vaak zelf zo gek dat hij ook omvalt. Nontas is de vrolijkste hond die ik ooit heb gezien, maar ook de meest eigenwijze. Als ik hem roep of het commando ‘hier’ geef, kijkt hij steevast een andere kant op. Als ik zijn halsband om wil doen, wordt hij erg opgewonden en gaat op zijn rug liggen. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op. Ook hapt hij dan graag in mijn handen.

Is een hond met 3 poten zielig?

Buiten komen we vaak mensen tegen die het nodig vinden om ons te wijzen op wat overduidelijk is. Nadat ik dat al tientallen keren had gehoord werd ik er een beetje sarcastisch van. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: “Goh, die hond mist een poot!” Dan zeg ik heel onschuldig; “Nee, meen je dat nou? Kun je even helpen zoeken?”, of “Ja, die heeft onze Chihuahua eraf gebeten.” Misschien niet heel vriendelijk van me, maar als je wilt weten waarom Nontas een hond met 3 poten is vraag het dan gewoon. Wat we ook vaak horen is dat het zielig is, maar Nontas laat dan zelf wel zien dat hij er helemaal geen last van heeft. Sterker nog volgens mij beseft hij niet eens dat hij wat mist. Een mens zou heel erg bezig zijn met wat hij niet meer kan, maar honden leven in het nu en gaan gewoon door zonder te treuren en te piekeren.

Een tweede kans

Als je zelf een invalide hond tegenkomt die je graag in huis zou willen nemen, maar twijfelt vanwege de handicap, stop dan met twijfelen! Elke hond verdient een tweede kans, en een handicap zou die kans niet kleiner moeten maken. Het dier kan er niets aan doen, en echt, je krijgt er zoveel liefde en dankbaarheid voor terug. Voor het leven een onbreekbare band met je hond. Alleen al de blik in de ogen van Nontas als hij naar me kijkt, maakt het meer dan waard!

hond met drie poten

Karin den Hollander

Geschreven door Karin den Hollander in Informatie over honden

Ik ben Karin, 40 jaar, en trotse eigenaresse van 4 honden, waarvan 3 met een verleden. Ruim 20 jaar neem ik herplaatsers op. Dit is begonnen toen ik werkzaam was in het asiel en bij de dierenambulance, waar ik veel ervaring op heb gedaan. Ook ben ik dierenmagnetiseur en dierentolk, en kan ik voelen wat een dier voelt, wat vaak van pas komt in het dagelijks leven met onze roedel.

(5) reacties
Plaats een reactie

Simone van Londen zegt op 24 september 2020 19:16 :

Hallo, ik ben Simone en heb je verhaal met belangstelling gelezen.
Wat me wel opviel, was de reden die je gaf waarom je voor deze hond hebt gekozen. Zelf heb ik namelijk gekozen voor een hond zonder ogen. 2 jaar oud ongeveer en daarvan anderhalf jaar in een opvang in Moskou gezeten. Was daar binnengekomen met heel veel bijtwonden. Wat ik nu ergens wel begrijp, want hij gaat af op waar anderen eten. En andere straathonden willen wat zij veroverd hebben, vast niet delen vanwege de honger.
Maar ik was vast van plan om eens te kiezen voor een hond die ik mooi zou vinden, omdat alle dieren die ik heb gehad eigenlijk afdankertjes zijn geweest. Wat ze zeker niet minder lief of wat dan ook maakt. Maar toen kwam ik dus deze hond tegen , wel bewust op zoek naar een adoptie hond. En eerlijk gezegd was medelijden wel het eerste wat ik voelde. Met ” ik ga m’n uiterste best doen om dat hondje blij en gelukkig te maken”.
Maar toen hij aankwam was al snel duidelijk, niks zielig. Het is zo’n ontzettend vrolijk beest. En ik gooi het op zijn optimistische karakter. Het is werkelijk een genot om te beleven.
En ik weet dat als je in de ogen van een ond kijkt, je verliefd wordt. Maar ook een hond zonder ogen maakt je verliefd.
Ik denk altijd maar zo , ” een hond is de beste. Met of zonder handicap.”
Ik kwam bij jouw verhaal terecht, omdat ik me afvroeg of voor honden met 3 poten een hulpmiddel er standaard is en of een hond daar dan ook profijt van heeft.
Dankjewel.

Reageer op deze reactie

Tinki zegt op 25 september 2020 07:33 :

Beste Simone,

Dank voor je uitgebreide en positieve reactie! Wat leuk om te lezen dat ook jij een hond met een handicap hebt geadopteerd waar het ontzettend goed mee gaat! Top dat jij je huis en hart voor hem hebt open gesteld.
Hopelijk mogen en kunnen jullie nog een lange tijd veel plezier met elkaar beleven.

Groet, Team Tinki

Karin den Hollander zegt op 25 september 2020 07:54 :

Hoi Simone, nee, er zijn geen standaard hulpmiddelen. Als er nog een stomp over is, kan er een prothese aangepast worden, maar anders zijn er alleen rolstoelen, en daar zit Nontas niet op te wachten. Inmiddels gaat hij liever niet meer mee wandelen, maar hij scharrelt graag in onze grote tuin of ligt in de zon.

Reageer op deze reactie

Dennis Zeegers zegt op 14 september 2023 13:51 :

Hallo karin, ik ben Dennis uit Oosthuizen ik heb 2 honden één uit roemenie en één uit bosnie, 2 schatten, binnenkort krijg ik er nog een bij uit bosnie één met drie poten heb je wat tips om die andere 2 aan hem te laten wennen mvg Dennis

Reageer op deze reactie

Tinki zegt op 15 september 2023 12:51 :

Beste Dennis,

Je dieren sowieso allemaal de tijd en ruimte geven (hopelijk heb je die) om aan de nieuwe situatie te wennen. Pushen heeft nooit zin.
Hopelijk klikt het, en wanneer niet, of er zijn moeilijkheden, raden we je aan niet aan te modderen, maar een goede gedragstherapeut in de arm te nemen!

Succes in ieder geval.

Groet, Team Tinki

Plaats een reactie